utilitzeu google chrome o mozilla firefox per a una correcta visualització

divendres

Quan falten les paraules

 La música, la imatge i la lletra

La independència de la música

Si prestem atenció als canals de comunicació o xarxes més utilitzats per la població respecte al consum de música ens trobarem amb que una gran majoria de la música que ens ofereixen és música vocal. La música vocal és aquella en la que hi ha almenys un/a cantant. Això vol dir, és clar, que l'obra musical té un missatge directe, que es val de la lletra de la cançó per conduïr-nos cap al sentiment o idees que vol transmetre la cançó. 

Avui en dia, cada cop més, molts artistes, mitjançant canals, programes i xarxes ens condueixen a consumir música "dirigida". És a dir, aquella que no ens deixa marge per a pensar el que nosaltres vulguem, per a sentir el que nosaltres vulguem, per a escollir què volem sentir amb la música. Ens fixem en el video, en el que fan, i potser en el que diuen, però no en la música. Un dels canals amb més trajectòria en aquest món és MTV (Music TeleVision), que el 1981 va crear-se amb l'objectiu d'emetre música en format video les 24h. 

Sabem dir grups que escoltem que facin música sense paraules?


La música instrumental és una forma de música sense lletra creada per ser interpretada per instruments musicals. No només bandes sonores de cinema o música del periode clàssic són així, sinò que avui en dia existeix molta, però no ho sembla perquè no se li dóna tanta publicitat.

La música té la capacitat de fer-nos riure, plorar, somriure, sentir enyorança,... expressar emocions sense que ningú digui res. Ens proporciona als que l'escoltem l'alliberament dels pensaments, la llibertat de sentir dins nostre el que vulguem.  En el món del cinema, però, també està influenciada per l'escena, o per la pel·lícula a la que fa referència.

Veiem un exemple: 

A l'escena d'aquesta pel·lícula escoltarem primer uns aguts fets per un sintetitzador imitant un orgue de tubs, acompanyat per sons de la natura. Després apareixeran els instruments de corda, suaus instruments de metall que els respondran, i finalment lleument unes timbales. Després continuaran tots junts. Escoltem el fragment. Després, comentem:


Què et transmet el que escoltaves i veies?
Havies vist aquesta pel·lícula?
Et condiciona haver-la vist a l'hora de sentir el que transmet l'escena?



Ara provarem el següent:
Escoltarem un minut la següent música però amb la finestra minimitzada. La reconeixerem?

Després, la tornarem a posar, però veient la producció amb video. 



SEGONA PART DE LA LLIBRETA

Comentem després de la segona reproducció. Copiem les preguntes, responem i comentem junts:

- Opinariem el mateix de la música abans de veure el video?
- Com ens crida més l'atenció, amb video o sense? Per què?
- Escoltem normalment músiques sense haver vist el seu video?
- Què escoltem més?
1. Música que hem vist en video i té lletra
2. Música que té lletra, encara que mai l'hem vist en video
3. Música instrumental que hem vist en video  o en series o pel·lícules o en altres llocs
4. Música instrumental de la que no hem vist en video.
5. Totes les anteriors.





dilluns

Sessió 3.8 activitats

 Activitats

1


2


3


4


EL MÓN CORAL

 Un cor és una agrupació musical de cantaires, sense instruments, que canten junts i estan dirigits per un director.


Hi ha diferents tipus de cor:

 - Cor d’infants, coral infantil: és un cor format només per infants, nens i nenes junts. També es coneix amb el nom de cor de veus blanques. (la majoria dels protagonistes de la pel·lícula tenien veu blanca).

- Cor de dones 

- Cor d’homes: nois, joves i adults. Entre els 11 i els 18 anys, aproximadament, els nois desenvolupen la seva veu d'infant a adult. És llavors quan poden prendre part en aquest cor. (algun dels nois de la pel·lícula ja tenien veu d'home).


- Cor mixt (homes i dones)


Un cor pot cantar amb acompanyament instrumental (un piano, per exemple, o fins i tot una orquestra) o sense acompanyament. Quan canta sense acompanyament diem que canten a cappella. 


A Catalunya la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) agrupa més de 400 corals i cors de tota Catalunya. Alguns dels cors o corals més famosos de la nostra terra són l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau de la Música o el Cor Madrigal. 

Amb el confinament pel coronavirus, els cors van buscar alternatives per produïr música perquè... 

quan estimes la música, no pots deixar de practicar-la!




ACTIVITATS

Concurs Nacional de Navarra, 2010



Film Simphony Orchestra

FSO

 ACTUALMENT, MOLTES ORQUESTRES ORGANITZEN CONCERTS AMB REPERTORIS DE MÚSICA PER A CINEMA, PERÒ N'HI HA UNA QUE ES DEDICA NOMÉS A AIXÒ. ES DIU FILM SYMPHONY ORCHESTRA, I PODEU SABER MÉS D'ELLA A  filmsymphony.es 

ACTIVITAT 1: BSO ORQUESTRALS
Escolteu i observeu el video fins el punt 5:38. Aneu apuntant les BSO que apareixen.

Quines altres BSO apareixen?